Marec v revíri

06.03.2018 14:25

    Marec je mesiac, v ktorom sa začína príroda prebúdzať zo "zimného spánku". Prilietajú k nám a začínajú hniezdiť prvé sťahovavé vtáky, prebieha párenie mnohých druhov zvierat, na svet prichádzajú prvé mláďatá. Na lúkach sa objavujú prvé zelené výhonky tráv, začínajú kvitnúť prvé kvety. Možno to práve v týchto dňoch tak nevyzerá, ale prichádza jar! Tohto ročná zima svojim priebehom preveruje kondíciu zveri. Opakované výdatné sneženie, vysoká snehová prikrývka,  následný vietor a záveje, terajšie silné mrazy prinútili zver neustále navštevovať kŕmne zariadenia. Vďaka pravidelnému dopĺňaniu jadrového krmiva a sena - ktoré po iné zimy zostávalo v krmelcoch - zver prežíva toto náročné obdobie relatívne v pohode. Aj napriek tomu zver pocítila nedostatok prirodzenej potravy a uvíta prvú zelenú pašu. Nedá sa predpovedať do kedy nás bude trápiť toto extrémne studené počasie a príde jarné oteplenie. Zver je dovtedy potrebné aj naďalej  intenzívne prikrmovať. Množstvo predkladaného krmiva úmerne znižujeme množstvu zelenej paše. Zver sa vracia ku prikrmovacím zariadeniam aj napriek tomu, že jej má dostatok. Počas tohoto prechodu zo suchej na zelenú potravu nesmieme zabúdať na dostatok soli, ku ktorej môžeme doplniť minerálne lizy a medikamenty. Zver v tomto období potrebuje predovšetkým vápnik a fosfor, ktoré sú dôležité pre vývoj plodu u samičej a parožia u samčej zveri. Koncom mesiaca nezabúdame na sanáciu kŕmidel, t.j. odstránenie neskonzumovaného krmiva, sena a dezinfekciu okolia a prípadne aj samotných krmelcov a soľníkov chlórovým vápnom - samozrejme s ohľadom na počasie a potrebu pretrvávajúceho prikrmovania.

    Marec je pre poľovníkov mesiacom chovateľských prehliadok. Všetky trofeje raticovej zveri a šeliem ulovených v uplynulej sezóne predkladá poľovný hospodár združenia pred komisiu, ktorá posúdi správnosť odstrelu. Chovateľské prehliadky sú spojené s následnou verejnou výstavou, na ktorej môže poľovnícka, ale aj nepoľovnícka verejnosť vidieť všetky trofeje ulovené v danom regióne. U nás sa takáto výstava koná vo Sv. Antone v dňoch 18. - 30. marca.

    Počas marca pokračuje zhadzovanie parožia jeleňov. Ako prvé sa zbavujú svojej ozdoby staršie jedince, neskôr mladšie a až na konci apríla jednoročné jelene. Následne im začne rásť nové parožie. Zhodené jelenie parožie - zhody - láka do revírov rôznych zberačov, ktorí na zver neberú ohľad. Často sa správajú hlučne, kričia na seba. Zver a nielen jelenia trpí stresom a útekom míňa drahocennú energiu. Nájdu sa aj takí "zberači", ktorí zver úmyselne preháňajú cez mladiny a húštiny v nádeji, že sa oslabené parožie zachytí a odpadne. Takéto konanie je nielen neetické, ale aj nezákonné. Podľa zákona 274/2009, §24 je zber zhodov povolený len na základe súhlasu užívateľa poľovného revíru. V opačnom prípade sa zber považuje za pytliactvo a posudzuje sa ako priestupok.    

    V marci môžeme zaznamenať prvé prírastky jazveca, zajaca, králika, ale aj mláďatá diviakov. Prilietajú k nám prvý navrátilci z teplých krajov: trasochvost, červienka, škovránok, chriašteľ, žltochvost, drozd, bocian biely a volavka popolavá. Prebieha párenie a hniezdenie hlucháňa, kačky, jarabice, bažanta. Pári sa tiež ondatra, vydra, tchor, jež a žaby. Pokračuje párenie rysa. Nesmieme zabudnúť na prílet poľovníckeho posla jari - sluku. Aj keď sa u nás už v jarnom období neloví, nenechajme si ujsť príležitosť privítať jej prílet. Stretnutie niekoľkých poľovníkov na miestach, kde zvykne prelietať, bola a iste vždy bude vhodnou príležitosťou prežiť pekné podvečerné chvíle niekde na okraji lesa a nadýchať sa čerstvého jarného vzduchu pri západe slnka. 

 

 

Lov zveri

    Podľa vyhlášky č. 344/2009 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o poľovníctve č. 274/2009 Z.z. je povolené loviť diviak lesný - diviača a lanštiak, líška hrdzavá, medvedík čistotný, psík medvedíkovitý, ktoré sa lovia celoročne. Na základe mimoriadneho povolenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je povolené loviť vo všetkých revíroch v rámci Slovenskej republiky dospelého diviaka a diviačicu v termíne od 16.1.2018 do 30.6.2018. Ministerstvo povoľuje mimoriadny lov diviačej zveri z dôvodu ochrany a chovu zveri, s cieľom zníženia denzity diviačej zveri a prevencie šírenia afrického moru ošípaných v populácii diviačej zveri. týmto mimoriadnym povolením lovu sa dosiahne, že bude možný celoročný lov diviačej zveri bez ohľadu na vek a pohlavie.

    Spln mesiaca je 2. marca 2018 o 1:51 hod a 31. marca 2018 o 14:17 hod. Mesiac vychádza v deň splnu o 18:05 hod., zapadá o 6:48 hod respektíve o 19:09 hod a 6:43 hod. Počas splnu vychádza slnko o 6:23 hod. a zapadá o 17:28 hod respektíve o 6.23 a 19:12 hod. Nezabudnime, že v noci z 24. na 25. marca sa mení čas na letný t.j hodiny si posunieme o jednu hodinu dopredu, z druhej na tretiu hodinu.

 

 

                                                    Lovu Zdar !