Prečo je pre zver dôležitá soľ ?

15.06.2012 21:55

    Celoročná kontrola a dopĺňanie soľníkov, neustále a všade spomínaná potreba a dôležitosť soli pre zver ... soľ ... soľ ...soľ ... !!! Prečo je teda tak dôležitá pre zver? Tak ako všetky bylinožravce, tak aj voľne žijúca raticová zver, má nedostatok minerálnych látok a stopových prvkov ako sú napr. sodík, draslík, jód, ktoré sa voľne v prírode nevyskytujú, alebo len v minimálnom množstve. Nedostatok týchto látok spôsobuje zlý zdravotný stav, tráviace ťažkosti, šírenie chorôb a výkyvy v normálnom správaní zveri. V prírode sa prakticky voľne nevyskytuje jód, ktorý je dôležitý na reguláciu vnútorných životných pochodov zveri. Všetky tieto prvky obsahuje soľ. Ďaľšími dôležitými prvkami, ktoré soľ obsahuje, alebo sa pridávajú do kŕmnych solí sú: uhličitany fosforu, vápnika a horčíka - potrebné na stavbu kostí a parožia, meď - pôsobí ako liečivý prostriedok proti chorobám spôsobovanými cudzopasníkmi, železo - prispieva k tvorbe červených krviniek, draslík - tvorba uhľohydrátov, sodík - tvorba pepsínov na dobré trávenie.

    Dostatkom soli v jarnom a jesennom období zabezpečíme, že zver nebude trpieť zažívacími ťažkosťami pri prechode zo suchej na zelenú potravu a naopak. Soľ tiež pôsobí antibakteriálne a pomocou nej sa zver zbavuje cudzopasníkov, tak vonkajších ako aj vnútorných. Dostatkom soli tak zabezpečíme dobrý celkový zdravotný stav zveri. Jelenia zver spotrebuje asi 3 kg soli a srnčia zver asi 1,5 kg soli ročne na jeden kus zveri.

    Soľ predkladáme zveri v soľníkoch najčastejšie umiestnených pri priechodoch zveri, v blízkosti vody a krmelcov. Soľníky môžu byť rôznych tvarov a konštrukcií. Najčastejšie sú korýtkové soľníky. Najjednochušie soľníky sú v rázštepe stromu alebo vo vydlabanom pni spíleného stromu. Takéto soľníky zver veľmi obľubuje a navštevuje ich aj po tom ako peň zhnije a rozpadne sa. Prázdne miesta po takýchto soľníkoch a zem okolo zver vylizuje aj naďalej aj napriek tomu, že hneď vedľa je postavený nový soľník. Soľníky je potrebné pravidelne kontrolovať, dopĺňať, čistiť od lístia a trusu zveri. V prípade poškodenia ho treba opraviť, alebo nahradiť novým. 

    Dostatočným množstvom soli a pravidelným dopĺňaním soľníkov zabezpečíme zveri dobrý zdravoný stav a imunitu. Soľ je v podstate najzákladnejším liečivom podávaným zveri. Tak ako aj pre ľudí aj pre zver platí: "Soľ nad zlato!"