Recepty z diviny

   V tejto rubrike Vám chceme predstaviť niekoľko osvedčených poľovníckych receptov.

Dusené jelenie mäso s pikantnou omáčkou

    500 g jelenieho mäsa, 60 g údenej slaniny, 60 g cibule, soľ, mletá červená paprika, 150 g koreňovej zeleniny, celé čierne korenie, 2 klinčeky, 4 zrnká borievok, 1 dl červeného vína, 5 sušených sliviek, 20 g orechových jadier (vlašské orechy), 20 g masla, 20 g hladkej múky, 30 g chlebovej kôrky, ocot

    Odblanené jelenie mäso umyjeme a osušíme obrúskom.  Údenú slaninu pokrájame na kocky, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, popražíme, vložíme pripravené mäso a opečieme. Osolíme, opaprikujeme, pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, celé čierne korenie, klinčeky, pomleté borievky, trochu vína, podlejeme horúcou vodou a prikryté dusíme. Mäkké mäso vyberieme a pokrájame na plátky. Šťavu prepasírujeme, prilejeme víno, pridáme umyté vykôstkované a na malé kúsky pokrájané sušené slivky a posekané orechové jadrá. Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, zahustíme ňou omáčku, pridáme pokrájanú chlebovú kôrku, podľa potreby vodu a všetko povaríme. Podľa chuti okyslíme octom. Hotovou omáčkou polejeme mäso. Podáveme s knedľou.

Dusené jelenie mäso s jablkami

    500 g jelenieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, olej, 3 väčšie jablká, 1 dl červeného vína, cukor

    Umyté jelenie mäso odblaníme a pokrájame na dlhé rezance. Osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme pripravené mäso a prikryté pomaly dusíme. Jablká ošúpeme, jadrovník vyberieme a pokrájame na rezance. Keď je mäso mäkké, pridáme k nemu jablká, červené víno, trochu cukru a spolu podusíme. Dáme pozor, aby sa jablká nerozvarili. Hotové jedlo podávame s dusenou ryžou.

Diviačie stehno na hubách

    600 g diviačieho stehna, soľ, mleté čierne korenie, olej, 1 cibuľu, štipku sušeného rozmarínu, 1,5 dl bieleho vína, 250 g čerstvých húb, 1 bobkový list, 4 zrnká nového korenia, 2,5 dl smotany na varenie, 1 lyžicu hladkej múky, cukor, ocot.

    Diviačie stehno umyjeme, osušíme, pokrájeme na rezne a mierne naklepeme. Z oboch strán osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a prudko opečieme na troche oleja. Pridáme očistenú nadrobno nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania opekáme asi dve minúty. Podlejeme trochou vody a krátko podusíme. Huby očistíme a pokrájané  pridáme k mäsu, podlejeme vínom, ochutíme rozmarínom, pridáme bobkový list, nové korenie a udusíme do mäkka. Mäso vyberieme a vývar zahustíme smotanou premiešanou s hladkou múkou. Za stáleho miešania ochutíme cukrom a octom. Do omáčky vložíme späť mäso a krátko spolu prehrejeme.

Jagerek

   Pľúca, srdce a pečeň zo zveri /jeleň, diviak, daniel, muflón, srnec/, 50 g masti alebo oleja, 2 cibule, strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, sladká a štipľavá mletá červená paprika, majorán.

Pľúca a srdce obvaríme a pokrájame na pásiky. Pečeň odblaníme /z diviaka netreba/ a tak isto nakrájame na pásiky. Na masti alebo oleji speníme cibuľu pokrájanú na kolieska, pridáme srdce, pľúca a podusíme. Nakoniec vložíme pokrájanú pečeň, sladkú a štipľavú papriku, pretlačený strúčik cesnaku, podľa chuti pridáme korenie a majorán. Podusíme a nakoniec posolíme /nesmie sa soliť pred dusením, pretože by pečeň stvrdla/. Podávame teplé s chlebom a tiež s kyslou uhorkou, čalamádou alebo so sterilizovanou červenou či bielou kapustou.

Pre tých, ktorí nemajú radi pľúca, sa takto môže pripravovať samostatne pečeň alebo v kombinácii so srdcom.

...alebo aj takto....

   Pečeň z diviny, 2-3 cibule, masť alebo olej, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, sladká a štipľavá mletá paprika, 1/2 ČL drvené borievky/4-6 guličiek/, 1 PL kečupu, 1 PL horčice, majorán.

Pečeň odblaníme /z diviaka netreba/ a pokrájame na pásiky. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na masti alebo oleji a pridáme trochu rasce. Pridáme pečeň, korenie, sladkú a štipľavú papriku, drvené borievky, pretlačený strúčik cesnaku a podusíme. Po asi 5 minútach podlejeme vodou, pridáme kečup a horčicu. Krátko podusíme, a nakoniec pridáme soľ a majorán.

 

Dusené jelenie mäso s jablkami

    500 g jelenieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, olej, 3 väčšie jablká, 1 dl červeného vína, cukor.

Jelenie mäso umyjeme, odblaníme a pokrájame na dlhé rezance. Osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme pripravené mäso a prikryté pomaly dusíme. Jablká ošúpame, jadrá vyberieme a pokrájame na rezance. Keď je mäso mäkké, pridáme k nemu jablká, červené víno, trochu cukru a spolu podusíme. Dáme pozor, aby sa jablká nerozvarili. Hotové jedlo podávame s dusenou ryžou.

Krajčírsky stroganov

   V tomto recepte sa pôvodne má použiť mäso z hovädziny alebo teľacie. Dá sa však použiť aj mäso z jeleniny alebo jelienčaťa, ktoré dodá pokrmu vynikajúcu chuť a "exotiku" pokrmov z diviny.

   Jelenie mäso cca 1 kg, hrsť sušených hríbov, maslo, čierne korenie, mletá červená paprika, 2 PL worchesterská omáčka, 1 PL horčica, 2 PL hladká múka, 2 PL kečup, 1 kyslá smotana, petržlenová vňať, soľ

Mäso nakrájame na dlhé rezance, pridáme worchesterskú omáčku, horčicu, soľ, červenú papriku, hladkú múku a korenie. Takto pripravené mäso necháme odstáť približne 4 až 12 hodín.

Sušené hríby namočíme do vlažnej vody a necháme zmäknúť. Scedené ich udusíme na masle, osolíme a okoreníme. Napácované a odstáte mäso orestujeme na oleji, pridáme hríby a spolu dusíme do mäkka. Pred dokončením dochutíme kečupom, kyslou smotanou a petržlenovou vnaťou. Necháme prevrieť a môžeme servírovať. Podávame s parenou knedlou.

Jelení guláš s parenou knedlou

   Mäso z jelenej lopatky alebo stehna, 2-3 cibule, masť alebo olej, soľ, sladká mletá červená paprika, mleté čierne korenie, gulášové korenie, korenie na divinu - DIVINA, 1 ČL Gustin - kukričný skrob.

Mäso nakrájame na kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti alebo oleji, pridáme mletú červenú papriku a mäso podusíme, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Mäso podusíme do polomäkka, pridáme gulášové korenie a korenie na divinu a dovaríme do mäkka. Nakoniec zahustíme Gustinom zmiešaným s trochou vody a necháme prevrieť. Podávame s parenou knedlou.