Úcta k ulovenej zveri a pocta lovcovi

25.04.2012 21:16

  

   V poľovníckej praxi používame mnoho tradícii a zvykov. Jedným z nich je aj úcta k ulovenej zveri vložením "posledného hryzu" a vzdanie pocty lovcovi odovzdaním zálomku. Odovzdanie "zálomku" strelcovi bolo zavedené v 17. a 18. storočí pri love raticovej zveri ako symbol úspešného lovu. V trojkoncovej vetvičke videlo kresťanstvo znak kríža. Pod streleckým zálomkom určeným lovcovi, rozumieme menšiu odlomenú (nie odrezanú) vetvičku z ihličnatého alebo listnatého stromu či kríka mierne otretú o farbu (krv) ulovenej zveri. Lovcovi sa odvzdáva tento zálomok vtedy, ak ulovil na individuálnej alebo spoločnej poľovačke raticovú zver, medveďa, vlka, jazveca, líšku, psíka medvedíkovitého a z pernatej zveri morku divú. Strelecký zálomok nosí strelec na pravej strane klobúka.  Posledný hryz ako prejav vďaky úlovku je úlomok vetvičky, ktorý sa dáva do papule ulovenej raticovej zveri a veľkej šelmy. Pri pernatej zveri je to posledný zob.

   Pri úspešnej individuálnej poľovačke, či už poľuje poľovník sám alebo zo sprievodcom, dodržiavame nasledovný postup. Ulovenú zver najprv uloží lovec na pravý bok. Sprievodca (ak poľuje lovec bez sprievodcu vykoná túto činnosť sám) z najbližšieho stromu alebo kríka odlomí tri vetvičky. Prvý zálomok dá na hruď zveri, ak je samčieho pohlavia tak odlomenou stranou smerom ku hlave, u samičej zveri opačne. Takto sa u samčej zveri zvýrazňuje trofej a u samičej zveri materstvo. Druhý zálomok vkladá do papule ako posledný hryz. Tretí, strelecký zálomok, sprievodca mierne otrie o farbu zveri a postaví sa oproti strelcovi, ktorý stojí za chrbtom ulovenej zveri. Obaja majú obnažené hlavy. Odovzdávajúci podá zálomok na klobúku alebo poľovníckom noži ľavou rukou, pričom zálomok je lícom nahor a odlomená časť smeruje k strelcovi. Pri odovzdávaní sprievodca hovorí: "Vážený pán ... blahoželám Vám k uloveniu ... a podľa poľovníckych zvyklostí prijmite zálomok so želaním Lovu zdar ! " Strelec prevezme zálomok a ešte skôr, ako si ho zasunie na pravú stranu klobúka, za úspešný sprievod odlomí bočnú časť zálomku a s poďakovaním ho podá sprievodcovi. Na záver si podajú ruky a strelec odzdraví " Lovu vďaka ! ". Ak bolo potrebné zver dohľadať za pomoci psa aj s vodičom, časť zálomku pri úspešnej dohľadávke patrí aj vodičovi. Ten ho zasunie psovi za obojok. V takomto prípade je potrebné zohľadniť veľkosť zálomku, aby strelcovi zostal zálomok za klobúk. Väčší zálomok treba odlomiť aj vtedy, keď je pri úspešnom love prítomná aj žena. Strelec na znak úcty k nej jej odovzdá časť zálomku. Zálomok má poľovník právo nosiť za klobúkom do polnoci dňa, kedy mu bol odovzdaný.

   Na spoločnej poľovačke je vhodné odovzdať strelcom zálomky až po jej skončení, na slávnostnom výrade. Strelci na vyzvanie vystúpia z radu a každý sa postavý k svojmu úlovku. Zálomky im následne odovzdá predseda a hospodár PZ.

   Úctu k ulovenej zveri prejavíme aj tým, že k nej pristúpime až potom, keď zhasla. Nevyvrhujeme ju ihneď, ani jej neroztvárame papuľu, aby sme zistili jej vek, prípadne veľkosť trofeje. Pri ulovenej zveri chvíľu postojíme s obnaženou hlavou a zamyslíme sa nad sebou a v mysli ešte raz prežijeme priebeh úspešného lovu.