Jeden mesiac nestačí ... !

26.06.2012 21:25

    Jún je mesiacom poľovníctva, vo väčšine poľovníckych združení pripravujú v tomto mesiaci rôzne podujatia, ktorými sa snažia spropagovať svoju činnosť v revíri. Je dôležité ukázať verejnosti, že poľovníctvo nie je len o love, ale predovšetkým o ochrane, prikrmovaní v zimnom období a starostlivosti o zver. Toto je hlavný dôvod, prečo vznikla táto stránka - spropagovať činnosť nášho poľovného združenia. Na záver prinášame článok Viliama Drienovského uverejnený v časopise Naše poľovníctvo 6/2011.

   Jeden mesiac nestačí...

    Každý poľovník vie, že jún je Mesiacom poľovníctva a ochrany prírody. Pred rokmi si naši poľovnícki predkovia vybrali šiesty mesiac roka nie preto, aby počas neho holdovali lovu viac ako inokedy, ale preto, lebo je symbolom nového života vo voľnej prírode. V revíroch sa s ním stretávajú na každom kroku a tešia sa z pohľadu na mláďatá hociktorého druhu zveri, majú radosť z rozkvitnutých polí, strání, lúk... Stalo sa tradíciou, že túto radosť - premenenú na rôzne informácie o vlastnej celoročnej činnosti - odovzdávajú aj verejnosti, pravda, ak má o ne vôbec záujem. Tak sa jún stal mesiacom, počas ktorého hádam ani niet združenia, ktoré by pre spoluobčanov nepripravilo aspoň jednu prednášku, stretnutie či besedu, ktorej ústrednou témou je význam poľovníctva.

    Nepochybne je to užitočná činnosť, ktorá pomáha verejnosti pochopiť, že poľovníctvo má svoje opodstatnenie aj v súčasnom svete, keď dospel k nevyhnutnosti chrániť a zachraňovať prírodu ako celok alebo jej jednotlivé súčasti, teda i mnohé druhy voľne žijúcej zveri. Dokonca o to užitočnejšia a potrebnejšia práve teraz, keď mnohí naši spoluobčania, pod dojmom poznatkov o ohrození prírody, majú skreslené predstavy o poslaní poľovníctva. K nelichotivému obrazu o poľovníctve však neraz prispievame i sami, keď niektorí z nás porušujú či už zásady správneho odstrelu, morálky alebo slušného vystupovania na verejnosti. Lebo - kto si môže vážiť poľovníka, ktorý (obyčajne potužený alkoholom) šermuje zbraňou a tak dokazuje nejakú svoju vlastnú pravdu ?! Taký "poľovník" by potom mohol pripraviť a predniesť aj desať prednášok o význame poľovníctva, ale sotva by ho niekto počúval či dokonca mu veril.

    Význam poľovníctva aj v súčasnom, technicky vyspelom svete musíme však preukazovať nielen v júni. Jeden mesiac na to nestačí. Činnosť veľkej väčšiny poľovníckych združení a spolkov je počas celého roka pestrá. Okrem lovu, ktorý je až na samom konci nášho záujmu o voľne žijúcu zver, je to predovšetkým celoročná starostlivosť o ňu a tá takisto nespočíva len v obstarávaní krmiva na zimné obdobie. Svojím členstvom v rodine poľovníkov sme sa zaviazali robiť všetko pre to, aby zver nerušene a v pokoji odchovala mláďatá, aby ju neohrozovali rôzne negatívne vplyvy, aby nekončila pod kolesami automobilov a nepadla za obeť pytliakom, aby netrpela chorobami... Takže pre nás všetkých dvanásť mesiacov musí byť "poľovníckymi", veď v každom z nich plníme niektorú z nevyhnutných povinností, ktoré máme voči zveri a celej prírode. Preto nepripravujme ani nerobme z júna len akúsi "jednorazovú" akciu. Na to, aby sme verejnosť presvedčili, že poľovníctvo plní vážne a významné poslanie i v dvadsiatom prvom storočí, na to jeden mesiac v roku naozaj nestačí...